MSIG salurkan RM20,000 kepada KKM untuk PPE kepada petugas barisan hadapan di SabahKUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 21 Oktober 2020 - MSIG Insurance (Malaysia) Bhd "(MSIG Malaysia)", menyalurkan RM20,000 untuk membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menambah stok bekalan perubatan dan Peralatan Perlindungan Diri (PPE) untuk kakitangan penjagaan kesihatan barisan hadapan di Sabah.

 

Encik Chua Seck Guan, Ketua Pegawai Eksekutif MSIG Malaysia, berkata, "Sabah berada di barisan hadapan dalam lonjakan kes COVID-19 terkini di Malaysia dan kakitangan penjagaan kesihatan barisan hadapan di negeri ini telah berdepan dengan tekanan yang amat berat selama beberapa minggu ini. Sebagai warga korporat Malaysia, kami amat prihatin dengan kesejahteraan rakyat Malaysia pada masa susah dan senang, justeru kami merasakan kami perlu menjalankan tanggungjawab kami untuk membantu pasukan di Sabah yang tidak sedikit pun berasa gentar, mempertaruhkan kesihatan mereka sendiri demi memastikan keselamatan kita semua. Kementerian Kesihatan Malaysia telah berusaha tanpa mengenal penat lelah untuk membendung penularan virus tersebut, jadi kami ingin melakukan sesuatu yang dapat mengurangkan sebahagian beban KKM, terutamanya di Sabah yang sedang berdepan dengan cabaran COVID-19 yang paling berat."

 

MSIG mempunyai hubungan yang kukuh dengan Sabah, membuka pejabat pertama di negeri ini di Kota Kinabalu pada tahun 1965. Sejak itu syarikat telah membuka cawangan tambahan di Tawau dan Sandakan bagi memperkukuhkan lagi hubungan yang telah terjalin sekian lama dengan pemegang polisi di Sabah.

 

En. Chua merumuskan, "Kami berharap sumbangan ini dapat memberikan perubahan yang ketara di Sabah. Kami percaya bahawa semua rakyat Malaysia, individu dan organisasi, boleh memainkan peranan untuk mengurangkan beban sistem penjagaan kesihatan kita dengan mengikuti garis panduan KKM dan berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan penularan virus tersebut."

 

Sumbangan RM20,000 ini adalah sumbangan terkini MSIG Malaysia setelah membuat beberapa sumbangan berkaitan COVID-19 sebelumnya semasa pandemik ini. Pada bulan Mac syarikat dengan segera telah menyalurkan RM170,000 kepada KKM untuk membantu pembelian PPE yang sangat diperlukan, semasa gelombang awal COVID-19 di Malaysia.

 

MSIG Malaysia juga telah memperkenalkan manfaat tambahan kesulitan COVID-19 untuk produk Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dan Kemalangan Diri, dan menjadikan proses tuntutan insurans motor lebih mudah dan cepat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan. Bersama dengan Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan Persatuan Takaful Malaysia (MTA), syarikat telah menyumbang kepada Dana Ujian COVID-19 (CTF), satu usaha bernilai RM8 juta bagi menyokong KKM dalam usahanya menjalankan lebih banyak ujian COVID-19 untuk rakyat Malaysia.

The issuer is solely responsible for the content of this announcement.
MSIG Insurance (Malaysia) Bhd
Mengenai MSIG Insurance (Malaysia) Bhd

MSIG Insurance (Malaysia) Bhd ("MSIG Malaysia") ialah anak syarikat Mitsui Sumitomo Insurance Company, Limited dan ahli MS&AD Insurance Group Holding, Inc. (MS&AD), salah satu daripada sepuluh** syarikat insurans am terulung di dunia.

 

Berbekalkan pengalaman insurans am selama lebih 100 tahun dan rangkaian 20 cawangan di seluruh negara di Malaysia,  MSIG Malaysia merupakan salah sebuah syarikat insurans am utama dalam kelas Kebakaran, Kejuruteraan dan Motor dan No.1* dalam Kargo Marin, menawarkan rangkaian produk dan perkhidmatan meluas untuk memenuhi keperluan peribadi dan perniagaan.


Kepakaran MSIG Malaysia diiktiraf menerusi pelbagai anugerah berprestij yang diterima selama ini. Pengiktirafan tersebut termasuk anugerah "Penanggung Insurans Hartanah dan Kemalangan Cemerlang di Malaysia" 2018 dalam Anugerah Kecemerlangan InsuranceAsia (InsuranceAsia News). MSIG Malaysia mendapat sanjungan tinggi kerana menerajui pasaran dengan pertumbuhan kewangan yang kukuh, pelaburan dalam inovasi produk, keupayaan digital dipertingkatkan dalam sistem pengurusan tuntutan dan perniagaan dan tawaran perkhidmatan pelanggan yang kukuh. Komitmen kami kepada kecemerlangan pelanggan juga membolehkan MSIG Malaysia dipilih sebagai penerima anugerah "Syarikat Insurans Am Terbaik" di Anugerah Industri Insurans Asia pada 2015, sebagai tanda penghargaan atas usahanya menambah baik pengalaman pelanggan dan kepimpinan industri dalamm Pengurusan Risiko Perusahaan.

 

Untuk maklumat lanjut mengenai MSIG Malaysia, sila layari https://www.msig.com.my/ atau https://www.facebook.com/MSIGmy.


*Pada Dis 2019

**Fortune Global 500, 2019.

SOURCE:

MSIG Insurance (Malaysia) Bhd

CATEGORY:

Business

 
PUBLISHED ON:

21 Oct 2020

Talk to Media OutReach today

CONTACT US NOW